A helyi energia-előállítás az ország energiafüggőségét csökkenti, ezért példaértékű minden önkormányzat számára a kalocsai "zöld távhő" szolgáltatás megvalósítása - mondta Semjén Zsolt az Új Széchenyi Terv 638 millió forintos támogatásával épülő erőműről.
    
Semjén - aki egyben a Kalocsa központú országgyűlési választókerület képviselője – hangsúlyozta, azért is példaértékű a kalocsai fejlesztés, mert a város új vezetése távlatokban gondolkodik, és ennek érdekében újabb fejlesztéseket hajt végre.

Török Ferenc polgármester elmondta, elkészült a város gazdaságfejlesztési programja, amely a Zöld Kapu nevet kapta. A program egy olyan, 15 évre szóló cselekvési terv, amely függetleníti a várost a szénalapú energiaellátás és az élelmiszerellátás tekintetében is - hangsúlyozta.
 
A polgármester a program céljaként azt jelölte ki, hogy az érseki város és környéke biztonságos, egészséges energia és élelmiszer önellátó rendszert alakítson ki. A másfél évtizedes terv megvalósításának első lépése a biomassza erőmű megépítése.
    
A "zöld távhő" szolgáltatás létrehozásához Kalocsa városa és a beruházásban partner WIS ZRt. megalapította a Kalocsa-Távhő Szolgáltató Kft-t. Az 1,3 milliárd forint összköltségű beruházás eredményeként 4 kilométernyi, a talajszint alatt létesítendő távvezeték kiépítésével és a városi intézmények rákapcsolásával olcsóbbá és biztonságosabbá válhat a hő- és melegvíz-ellátás Kalocsán.

A beruházás magában foglal egy 3,5 MW kapacitású faapríték tüzelésű kazánt a vezérléstechnikai eszközökkel, 28 hő-központot, az apritéktároló épületet, a szükséges közműveket és infrastruktúrát. A beruházással 2,5 millió köbméter földgázt váltanak ki.

 

süti beállítások módosítása