Biometán előállításáról tanácskoztak a múlt héten Szegeden hét ország szakemberei. A földgázzal egyenértékű anyagot hulladékból állítják elő. Az osztrákok és a németek már évek óta használják a biogázt, Magyarországon a szabályozás körüli bizonytalanság miatt akadozik az elterjedése.

Kovács Kornél a Magyar Biogáz Egyesület elnöke elmondta, a biogáz, tisztítás után akár a hálózatba is táplálható. Szegeden most csak hőt és villamos áramot állít elő a Sándorfalvi úti, hígtrágyára és silókukoricára épült biogázerőmű.

A szakember arról is beszélt, hogy már Magyarországon is született fehér holló, hiszen Zalaegerszegen a szennyvíztisztító iszapjából készítenek biogázt, míg egy részéből üzemanyagot állítanak elő. A minősége megegyezik a földgázéval, így Szegeden is lehet a gázos buszok üzemeltetésére használni.

A Nemzeti Energiastratégia 2030 az atomenergia növekvő súlya mellett a megújuló, bio-energiaforrásokat is előnyben részesíti. Kovács szerint utóbbiakat inkább csak papíron támogatják. Véleménye szerint nagy a bizonytalanság, nem támogatják a zöldáramot, ami teljesen visszavágta az iparágat. Három éve húzódik az új árszabályozás, így senki sem mer beruházni. Pedig a tőke érdeklődik a technológia iránt, Németországban már évtizedek óta csúcsra jár a biogáztermelés, míg Ausztriában nemcsak áramot készítenek a biogázból, hanem az országos hálózatba táplálják a tisztított gázt.

A délmagyar.hu cikkéből kiderül, a szakember úgy véli, ma már kisméretű biogázüzemeket is gazdaságosan lehet felépíteni. A biogáz előállítása hulladékra épül, nem konkurenciája az élelmiszer-termelésnek. Csongrád megye óriási potenciállal rendelkezik, legalább 10-12 darab egy megawattos erőművet lehet építeni. Ha mindegyik villamos energiát állítana elő, egyetlen erőmű 3500 háztartás energiaszükségletét fedezné. Az elnök szerint Magyarországon 750-800 biogázüzemet lehetne hulladékra építeni, eddig 40 készült el.

Kovács kiemelte, nem áramot kellene a biogázból előállítani, hanem tisztított metánt. Az anyagot a hálózatba lehetne táplálni, amit ugyanúgy lehet tárolni, mint a földgázt. Hozzátette, az előállított biogáz az ország földgázfelhasználásához képest elenyésző, mégis érdemes a technológiával számolni. A határon átnyúló konferencián elhangzott, hogy a fűtésre is alkalmas biometánt már 150 forint/köbméter áron elő lehet állítani. A Magyar Biogáz Egyesület úgy számolt, hogy hazánk gázfogyasztásának 5 százalékát kiváltó biogázüzem-kapacitás mintegy 400 milliárd forintos beruházást igényelne.

süti beállítások módosítása