A jövő évtől jelentősen drágulhat Ukrajnában a benzin, mivel életbe lép az a jogszabály, ami alapján a járművekbe tankolt benzinnek legalább 5 százalékban bioetanolt kell tartalmaznia - írta kedden a The Kiev Times. A cikk szerint szakértők viszont kételkednek abban, hogy már a jövő év elejétől képes lesz Ukrajna alkalmazni az előírást.

Ukrajnában ugyanis még nincs kellő kapacitás a szükséges mennyiségű bioetanol előállítására. A környezetvédelmi projektben mintegy 300 ezer tonna gyártását irányozzák elő, miközben jelenleg Ukrajnában évi 70 ezer tonna bioetanol készül, s ezt egészében az alternatív üzemanyaggyártók vásárolják fel.
   
Az ágazat teljes modernizációra szorul. A szeszgyárak elavultak, nem képesek elegendő mennyiséget kibocsátani bioetanolból. Az elmúlt két év alatt 8 gyárat sikerült felújítani, amelyek legfeljebb évi 110 ezer tonna kapacitást tudnak elérni. Az Ukrszpirt állami vállalat azt tervezi, hogy jövőre további hat üzeme tér át a bioetanol gyártására. Ezek várható kapacitásáról azonban még nincs adat.
   
Szakértők ezek alapján azt javasolják a kormányzatnak, hogy halassza későbbre a benzin kötelező biokomponenseinek előírását tartalmazó jogszabály életbe léptetését.

süti beállítások módosítása