Biobank központ nyílt Grazban

Címkék: európa

2013.10.01. 11:09

Hivatalosan megnyitotta kapuit az ausztriai városban a Biológiai Minták és Adatok Európai Könyvtára (BBMRI), hogy az európai kutatók számára könnyebb hozzáférést nyújtson a munkájukhoz szükséges adatokhoz. A grazi orvosegyetem már most a biológiai minták egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkezik Európában.

A betegségek tanulmányozása, az új diagnózisok és kezelések kifejlesztése nagyban függ a biológiai minták, vagyis a vér, illetve részei, a szérum és a plazma, valamint a vizeletminták gyűjtésétől és elemzésétől. Ezeket a donor klinikai és orvosi adataival összevetve azonosíthatók a gének, így az egyes betegségek jobban kezelhetők.

Josef Smolle, a Grazi Egyetem rektora elmondta, a kutatók számára fontos, hogy a lehető legnagyobb számú minta álljon rendelkezésükre, s így statisztikai elemzéseket végezhessenek. A szakember hozzátette, az európai biobankok részvételének köszönhetően több mint húszmillió mintával kezdjük meg a BBMRI működését.

Kurt Zatloukal, a Grazi Egyetem patológusa - aki közreműködött a könyvtár kialakításában is - a megnyitó ünnepségen elmondta, a BBMRI célja, hogy az infrastruktúrában résztvevő intézetek együttműködését javítsa. A projektet a hetedik európai keretprogram finanszírozza és a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma (ESFRI) működteti.

A közelében létesített új intézmény célja, hogy az Európában jelenleg szétszórtan működő biobankoknak egyetlen nagy virtuális biobankban való egyesítésével a biológiai mintáknak a világon legnagyobb gyűjteménye jöjjön létre. A projektben egyelőre kilenc ország vesz részt, Ausztria mellett Belgium, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Málta, Németország és Svédország.

süti beállítások módosítása