A kombinált ciklusú erőmű bezárása miatt kazánokkal biztosítják majd Debrecenben a távhőt. A kezdeményezés oka, hogy a kombinált ciklusú erőművek a jelenlegi piaci körülmények között nem működtethetők gazdaságosan. A tervek szerint leállítás miatt a városnak szükséges hőenergiát a gázmotoros kiserőművel, valamint a régi forróvizes kazánokkal állítják majd elő.

Amint arról a Dehir.hu beszámolt, a debreceni kombinált ciklusú erőmű üzemeltetésének szüneteltetését kérte június közepén az E.ON a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. A debreceni kapcsolt erőmű, vagyis a hő mellett áramot is termel. Éppen ez hozta nehéz helyzetbe az E.ON-t, mivel az ilyen típusú erőművek 2011 óta nem kapnak támogatást a villamosenergia eladásához.

Debrecenben 31 ezer lakás és mintegy 2 ezer intézmény távhőellátását biztosítja a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. az E.ON Energiatermelő Kft.-vel kötött szerződés alapján, amely szavatolja a hőellátást 228 MW csúcs-hőteljesítményig, ami elegendő a leghidegebb téli időszakban is. A szükséges hőenergiát három létesítményben állítják elő, melyek közül az egyik a Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű. Ennek a szüneteltetését kérte az E.ON. A leállítás 90 MW hőteljesítmény kiesését jelenti.

A tervek szerint leállítás miatt a városnak szükséges hőenergiát a gázmotoros kiserőművel, valamint a régi forróvizes kazánokkal állítják majd elő. Ezek ugyan együtt biztosítják a szerződés szerinti teljesítményt, de meghibásodás esetén a csúcsteljesítmény nem áll rendelkezésre.

Az esetlegesen felmerülő meghibásodások miatt augusztusban megállapodást kötött az önkormányzat, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt., valamint az E.ON Energiatermelő Kft. A szerződés olyan korszerűsítéseket tartalmaz, amelyekkel az E.ON gondoskodik a kieső kapacitás pótlásáról, valamint a folyamatos és biztonságos ellátásáról. A megállapodás fontos eleme az új hőcserélő beépítése, amely tartalékot jelent egy műszaki hiba esetén. A beruházással december 15-ig kell elkészülni.

Kovács Zsolt, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szolgáltatási igazgatója szerint a berendezés építése már elkezdődött, a fejlesztés nem akadályozza a folyamatos hőtermelést. Az igazgató kifejtette, a sokéves tapasztalat az mutatja, hogy december közepéig nincs olyan hideg, hogy a város kihasználja a 228 MW teljesítmény, már az is kuriózumnak számít, ha elérik a 160 MW teljesítményt.

Bár a fejlesztésnek köszönhetően az erőmű régebbi részei megújulnak, de a szakember szerint nem ez a megfelelő megoldás. Azt is elárulta, ha lesz lehetősége, akkor a Debreceni Hőszolgáltató is lép az ügyben, ugyanis nem ritka, hogy egy hőszolgáltató hőtermelőként is működik.

süti beállítások módosítása