Gyors és határozott cselekvésre van szükség, hogy az élelmiszerárak emelkedése ne torkolljon katasztrófába – áll az ENSZ három szakosított mezőgazdasági és élelmezési szervezetének kedden közzétett közös felhívásában.
 
A FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet), az IFAD (Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap) és a WFP (Világélelmezési Program) közleménye szerint a fő termőterületeken pusztító szárazság miatt erőteljesen drágult a kukorica, a búza és a szója, felidézve a 2007-2008-as élelmiszerválság emlékét, amely éhséglázadásokhoz vezetett számos fejlődő országban.

Ez azonban gyors és összehangolt nemzetközi akcióval ma már elkerülhető. A közlemény hangsúlyozza, hogy nem szabad exportkorlátozó intézkedéseket bevezetni, elejét kell venni a pánikszerű készletfelhalmozásnak, és a bio-üzemanyag-termelést az élelmiszerigényhez kell igazítani. A világ egyre érzékenyebb az élelmiszerár-sokkokra, mert a világ gabonatermése még jó években is épp hogy elég a növekvő kereslet kielégítésére.

Kockázatot jelent, hogy az alapvető termények zömét néhány országban állítják elő, és ha ezekben kár éri a termést, az mindenkire kihat. A szervezetek szerint ösztönözni kell az élelmiszertermelést a szegény, importra szoruló országokban, így javulna az ellátás, munkahelyek és jövedelmek keletkeznének.
 
A felhívás tarthatatlannak mondja, hogy a megtermelt élelmiszer egyharmada szemétbe kerül vagy megromlik, és felhívja a figyelmet, hogy az áremelkedést a spekuláció is tüzeli, továbbá az, hogy a termények egyre nagyobb hányadát nem mezőgazdasági célra fordítják. A Világbank múlt heti jelentése szerint júliusban 10 százalékkal emelkedtek a világpiaci árak. 
 
 

süti beállítások módosítása