A francia biokémikus, Pierre Calleja egy igen lenyűgöző környezetbarát lámpát tervezett, amely úgy tudja kivilágítani az utcákat és parkolóházakat, hogy közben visszaszorítja a CO2 kibocsátást is.

A minden szempontból zöld lámpát úgy alakították ki, hogy teljes mértékben villamos energiától függetlenül működjön, kizárólag a zöld algák által.

A világító eszköz az algák saját fotoszintézisét használja, amiket viszont a külső levegő CO2 tartalma éltet. A lámpa alkalmas arra is, hogy a fotoszintézis által nyert energiát tárolja későbbi felhasználásra, így bárhol alkalmas lehet bármilyen külső áramforrás nélküli világításra.

Ami pedig különösen pozitív, hogy egyetlen lámpa is képes évente közel egy tonna szén-dioxid felvételére – ez megegyezik 150-200 fa teljesítményével. Amennyiben ezek a lámpák elindulnak a tömegtermelés útján, az nagy lépéseket jelenthet az éghajlatváltozás elleni küzdelem és levegőszennyezés csökkentése során.

A szén-dioxid kibocsátást gyakran tartják a globális felmelegedés egyik okának a CO2 jelentős üvegházhatása miatt. Az európai CO2 kibocsátás mintegy 38 %-ért az energiatermelés a felelős. A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy hosszú távon a fenntartható energiatermelés kulcspontja a CO2 kibocsátás-csökkentése.

Az egyik széles körben vizsgált megoldás a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére a gáz megkötése mikroalgák felhasználásával. A mikroalgák gyorsan szaporodó, fotoszintetizáló, eukarióta szervezetek, amelyek sejtalkotó anyagaikat a légköri CO2 megkötésével és a vízben lévő szervetlen anyagok felvételével építik fel a nap energiáját használva.

süti beállítások módosítása