A kormány határozatba foglalta a Biogas-Miskolc Szolgáltató Kft. által elnyert pályázati támogatás kifizetésének felgyorsítását, maga a miniszterelnök döntött a gyorsabb kifizetésről. Az indoklás szerint a Biogas-Miskolc Szolgáltató Kft. közfeladatot ellátó, önkormányzati többségi befolyás alatt álló gazdasági társaság és erre figyelemmel közszféra szervezetnek minősül.

Orbán Viktor miniszterelnök maga döntött a projekt támogatásának önerő arányos hozzárendelése nélküli kifizetéséről azonnali határidővel. Ez a döntés lehetővé teheti, hogy ez a környezetvédelmi és bioenergetikai beruházás felgyorsuljon és zöldenergiát termeljen.

A létesítmény összköltsége 2.1 milliárd forint, melyhez a több, mint 1 milliárdos támogatást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázati rendszeréből nyerte el a beruházó Biogas-Miskolc Kft. A MIVÍZ szennyvíztisztító telepén megvalósuló üzem szennyvíziszap és élelmiszerhulladék befogadására lesz alkalmas, a rothasztás után előállított gázt tartályokban tárolják majd és két gázmotor segítségével égetik el, elektromos áramot előállítva.

Ezt elsődlegesen a szennyvíztisztító telepen hasznosítják majd, míg a felesleget kitáplálják a hálózatba. A tervek szerint 2014 március 15-én indulhat majd el a hat hónapos próbaüzem és utána működhet teljes kapacitáson a biogáz-üzem.

A kazán jellemzően csak a fűtési szezonban üzemelt, így a kazánház éves tervezett üzemideje kevesebb, mint 150 nap. A szakember kiemelte, reméli, hogy a tényleges adatok és a megbízható működés igazolja Miskolc városának és a Miskolc Holding Zrt.-nek azt a törekvését is, hogy fenntartható és gazdaságosan működő, a megújuló energiát egyre nagyobb arányban használó energetikai koncepció valósuljon meg, ezzel is javítva Miskolc városának levegőminőségét.

süti beállítások módosítása