Egy tavaly decemberben kötött stratégiai megállapodás folytatásaként tovább erősítené együttműködését a Toyota és a BMW. A Der Spiegel német lap szerint ez a dízelmotorok gyártásán és az elektromos autókban használt technológiák fejlesztésén túl egyéb területekre is kiterjedne.

A június végén aláírt szándéknyilatkozatot alapján a két vállalat hosszú távú közös munkába kezd négy technológiai területen: az üzemanyagcellás rendszerek fejlesztése, a jövőbeli sportkocsik szerkezetének és részegységeinek közös fejlesztése, az elektromos hajtásláncok kialakítása és a könnyűsúlyú technológiák fejlesztése terén – számolt be a német lap, konkrétumokat azonban nem említett meg. A lap szerint a két társaság vezérigazgatója a közeljövőben egy közös sajtótájékoztató keretében ismerteti majd a részleteket.

A német prémiumgyártó még tavaly decemberben kötött együttműködési megállapodást a Toyotával, amelynek nem titkolt célja, hogy vezető szerephez jutassa a két céget az autóiparban a fenntartható technológiák terén. Azóta mindkét vállalat kutatja a további együttműködési lehetőségeket, amelynek eredményeként több projektről is megállapodtak.

A korábbi egyezmény értelmében a japán cég hibrid hajtásláncokhoz készült alkatrészeket, illetve hidrogén alapú üzemanyagcellák gyártására alkalmas technológiát bocsát a bajorok rendelkezésére, valamint közösen fejlesztenek lítium ion akkumulátorokat elektromos autókhoz.

Cserébe takarékos, alacsony emissziójú dízel motorokat kapnak a japánok, amelyek a Toyota 2014-től forgalmazott európai modelljeiben lesznek majd megtalálhatók.

A BMW-nek is kapóra jött a megegyezés, hiszen állami támogatás és töltőberendezés-hálózat hiányában, egyre többen kérdőjelezik meg a forradalmi i-sorozat majdani sikerét. 

süti beállítások módosítása