A Google évek óta súlyos pénzeket fektet a megújuló energiaforrásokkal, az energiahatékonysággal és az elektromos járművekkel kapcsolatos fejlesztésekbe, nem meglepő, hogy a cég elsőként kezdte tesztelni a Cool Planet Energy Systems új rendszerét, amely a hírek szerint alkalmas magas oktánszámú üzemanyag környezetbarát előállítására.

A Cool Planet Energy Systems technológiája képes bio üzemanyagot előállítani az olyan, az élelmiszeripar számára értéktelen biomassza-alapanyagokból, mint a faforgács, a különféle mezőgazdasági hulladékok, vagy éppen az energiafüvek. A nyersanyagot először szénhidrogénné alakítják, majd egy katalitikus átalakítási folyamat révén benzint készítenek belőle.

A folyamat a hagyományos olajipari üzemeknél jóval kisebb „mikrofinomítókban” megy végbe. A gyártás melléktermékeit – például a „bio faszenet” – a talajjavításban lehet felhasználni.

A Cool Planet tájékoztatása szerint az általuk előállított magas oktánszámú bio benzin képes kiváltani a megszokott, kőolaj-alapú üzemanyagokat: bármilyen ma használt autót képes meghajtani, és a hagyományos benzinkutakban is gond nélkül forgalmazható. A cég szakemberei azt állítják, hogy feldolgozási eljárásuk 150 százalékkal kisebb széndioxid-lábnyommal rendelkezik, mint a konkurens bio üzemanyag-gyártási technológiák.

A Cool Planet jelenleg saját camarillói főhadiszállásán és a Google Mountain View-i bázisán teszteli az új naftát. A Google Gride névre keresztelt tesztautója már közel 2400 mérföldet futott a környezetbarát benzinnel – amivel a Cool Planet kimutatásai szerint – nyolc évre előre teljesítette Kalifornia Állam széndioxid-kibocsátási kvótákkal kapcsolatos előírásait.

süti beállítások módosítása