Az IKEA Solar Panel Initiative programjának keretében megépült a legnagyobb minnesotai napelem-rendszer a bútorgyártó bloomingtoni áruházának tetején.
 
2010-ben az IKEA bejelentette, hogy minden, az Amerikai Egyesült Államokban található áruházát napelemekkel szereli fel annak érdekében, hogy csökkentse szén-dioxid kibocsátását. A minnesotai telepítés a harmincegyedik a sorban. A svéd cég filozófiája szerint „az alacsony árak jelentik az IKEA üzletpolitikájának sarokkövét – de nem minden áron.
 
Az IKEA Group  meggyőződése, hogy a jó üzlet előfeltétele az emberekért és a környezetért való felelősségvállalás.” James Organ, a bloomingtoni üzlet vezetője hozzátette, hogy az IKEA munkatársai hisznek a fenntarthatóság napról-napra való fejlesztésében.
 
A Twin Cities áruház tetején összesen 4316 darab, 13.192 négyzetmétert elfoglaló napelemet helyezett el a SoCore Energy az IKEA megbízásából. A rendszer 100 otthon ellátásához elegendő energiát termel, működésével pedig annyival csökkenti az épület szén-dioxid kibocsátását, amennyit 157 autó évente a levegőbe juttat.
 
Az IKEA egyébként nem csak a saját karbon-lábnyomának csökkentésére használja a napenergiát. Három éve ugyanis olyan ötlettel álltak elő, amellyel a napelemek révén a világ szegényebb országaiban élők helyzetén is segíthetnek. Akkori akciójukban minden egyes eladott napelemes lámpa után egy lámpát adományoztak az UNICEF részére, hogy azok a gyermekek is tudjanak játszani, olvasni, írni és tanulni este, akiknek az otthonukban nincs elektromos áram.
 
Forrás: http://inhabitat.com/twin-cities-ikea-powers-up-minnesotas-largest-solar-array/
 

süti beállítások módosítása