A Szövetségi Energia-és Vízügyi Egyesület közzétett jelentése szerint a német áramszükséglet több mint negyedét megújuló energiaforrásokból fedezte az állam az év első felében. A most elért 25 százalékos érték egyben az eddigi legmagasabb érték.

A legjelentősebb a szélenergia (9,9 százalék), ezt a biomassza követi (5,7 százalék), majd a napenergia jön a sorban 5,5 százalékkal. A napenergia felhasználása közel ötven százalékkal magasabb az előző évihez képest. A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint az előző évhez képest 1,4 százalékkal csökkent az energiafogyasztás, és 0,4 százalékkal nőtt a fölgázfogyasztás.

Németország a 2011-es fukusimai atomkatasztrófát követően kezdte meg az "energiafordulatot", melynek célja az atomenergia felhasználás fokozatos csökkentése, 2022-re pedig teljes mellőzése.

Miközben Németországban fellendülőben a megújuló energia hasznosítása, addig Angliában a megújuló energiák támogatása csökken. A britek ugyanis 10%-kal csökkentették a szárazföldi szélerőművek után járó támogatásokat, de a vártnál kevesebb pénzügyi támogatásban részesül a biomassza, és csökkenhetnek a támogatások a napenergia területén is.

Amellett, hogy szakemberek szerint a támogatások csökkentése negatív üzenetet hordoz, a legnagyobb brit biomassza felhasználású erőművét is birtokoló Drax Group részvényei 25%-kal zuhantak a bejelentés hatására.
 

süti beállítások módosítása