Mint korábban beszámoltunk róla, egy norvég beruházó bioerőművet építene Szombathelyen. Az elképzelés egyelőre még csak a tervezés és engedélyeztetés szakaszában van, de a városi közgyűlésen már tárgyalták a környezetvédelmi és kommunikációs szempontokat.

A cég szakemberei részletesen tájékoztatták az erőmű működéséről, az alkalmazott technológiáról, és a környezetbe kibocsátott anyagok összetételéről a lakosságot. A nyugat.hu beszámolója szerint az erőmű környezetvédelmi tanulmányáról egyébként a városvezetés és az ellenzék is elismerően nyilatkozott, úgy vélték, az abban foglaltak megnyugtatják a környezetszennyezés miatt aggódókat.

Azonban már korábban felmerült, hogy a kommunikációs tervből kihagyták a Szentkirályi városrészt, és csak az erőmű helyszínéhez közelebb eső területekre terveztek fórumokat. A szentkirályiak pedig hevesen tiltakoznak, hiszen az uralkodó széljárás éppen feléjük viszi az erőmű által majdan kibocsátandó anyagokat.

A levélben tiltakoznak az erőmű építése ellen, és kiemelten kérik az önkormányzat részletes tájékoztatását és együttműködését. Szintén kifogásolják, hogy az önkormányzat a lakossági egyeztetések előtt írta alá a szándéknyilatkozatot a céggel, és kérik, hogy mielőbb tartsanak közmeghallgatást.

Pedig az önkormányzat kifejezetten örült a beruházásnak, hiszen az több szempontból is kedvező hatással lenne a város gazdaságára. Direktben munkát adna 12-15 embernek, a beszállítókon keresztül pedig további 110-150 embernek, növelné az önkormányzat helyi adóbevételeit, és nem utolsósorban olcsóbbá tenné a távhőszolgáltatást, és csökkentené a város függését a gázáraktól.

süti beállítások módosítása