Hivatalosan is rekordnak nyilvánították az MVM megújuló energiával működtetett koncertjét. A Balkan Fanatik Guinness rekordkísérlettel egybekötött koncertjét a helyszínen tanúsította a Magyarországi Rekordok hivatalos regisztrátora, amellyel a Magyar Villamos Művek rendezvénye felállította a "Magyarországon az első közvetlen megújuló energiával és emberi erővel működtetett koncert" rekordját.

A Magyar Villamos Művek hivatalos közleményéből kiderül, újabb mérföldkőhöz érkezett az MVM Csoport Energia 2.0 programja. A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából tartott eseményen a Balkan Fanatik zenekar tagjai ugyanis nem az országos energiaellátó rendszerből nyerték a technikához szükséges villamos energiát, hanem a koncert résztvevői külön forrásból, mozgási energia felhasználásával állították azt elő.

A Műegyetem Állásbörzéjének látogatói az MVM áramfejlesztő kerékpárjain tekerhettek a rekordkísérlet sikeréért. A nap folyamán biciklizéssel előállított, valamint az Energia 2.0 Programsorozat interaktív kiállítóterének otthont adó kamion által gyűjtött nap- és szélenergia elektromos árammá alakítása és a koncert hangosításához történő felhasználása tette lehetővé a magyar rekord felállítását.

A közel kétórás koncertet követően elvégezték az ellenőrző méréseket és Sebestyén István a rekord hivatalos regisztrátora megállapította, hogy összesen 410 Wh energiát használt fel a koncert, ami alapján „az első hazai, alternatív energiából termelt árammal hangosított koncert” címet nyerte el.

A résztvevők aktivitását jelzi, hogy az egész nap folyamán összegyűlt energia mennyisége még legalább 4,5 óra bulizáshoz lett volna elegendő. A nagyszabású esemény a Magyar Villamos Művek népszerű Energia 2.0 programsorozatának 2012-es nyitó rendezvénye volt.

A szervezők kezdeményezik a rekord nemzetközi bejegyzését, a hivatalos Guinness bizottság elismerését is. Céljuk, hogy a sikeres engedélyeztetési eljárást követően „Európa első közvetlen megújuló energiával és emberi erővel működtetett koncert” címet is birtokolhassa.

süti beállítások módosítása