Javítana a jelenlegi helyzeten egy saját erőmű, de az E.ON-tól való függés még akkor is sokáig megmaradna. Erről a hőszolgáltató igazgatója beszélt. A város távhőjének kisebb részét termelné ki a bioerőmű, amire egyébként már építési engedély is van.

A hűvös időjárással együtt elérkezett a fűtési szezon is. A Debreceni Hőszolgáltató készen áll: a nyár során elvégezték azokat a fontos karbantartási munkálatokat, melyeknek köszönhetően gond nélkül elindíthatják a szolgáltatást. Debrecenben 31 ezer lakossági és 2 ezer céges fogyasztó van rákötve a rendszerre, s összesen több mint 800 hőközpontot üzemeltet a Hőszolgáltató Zrt.

Csonka Tibor, a cég vezérigazgatója elmondta, a modernizáció hatékonyságnövelő, ezután kevesebb költséggel és energiahasználattal jár a szolgáltatás, és természetesen nagyobb biztonságot is teremt. Amikor hiba történik a rendszerben, azt már a központban látják, így gyorsan el tudják hárítani a problémát. A cégvezető szerint nagyban közelít a nyugat-európai színvonalhoz a debreceni hőszolgáltató infrastruktúrája. Arra mindig elég a forrás, hogy karban tudják tartani a rendszert, a nagyobb fejlesztésekre pedig pályázatok útján próbálnak pénzt szerezni.

Az igazgató beszélt arról is, amiről a Dehir.hu már többször írt, ez pedig a debreceni erőmű problémája. Szerinte tragédia lenne, ha az erőmű bezárna, de szerencsére ettől nem kell tartani. Csonka elmondta, egy tartalékkapacitás esett ki a rendszerből, de ha még egy nagyobb kazán „hullana ki”, akkor gondok lehetnek. Az E.ON azóta megoldást talált a leállított kapacitás pótlására, így az igazgató szerint sincs veszélyben a hőszolgáltatás. Már korábban is szóba került, hogy saját erőművet építene a város, ám ez egyelőre csak álom marad.

Csonka a dehir.hu-nak úgy nyilatkozott, a város távhőjének kisebb részét termelné ki a bioerőmű, amire egyébként már építési engedély is van. Adott a telek, van terv, a gazdasági feltételek azonban jelenleg nem teszik lehetővé a megépítését. Várni kell arra, hogy a megújuló energiák teret nyerjenek a kormány gazdaságpolitikájában, ami viszont több időt vesz igénybe egy-két évnél. Ennél fogva marad a kiszolgáltatottság. A bioerőmű révén egyébként is csak részben oldódott volna meg a jelenlegi helyzetet, az E.ON-tól való függés még akkor is sokáig megmaradna.

süti beállítások módosítása