A Belügyminisztérium Start-közmunka mintaprogramja keretében biomassza-fűtést építettek ki a Heves megyei Nagyréde, Gyöngyösoroszi és Szücsi közintézményeiben. A 12,6 millió forintos támogatás nyomán településenként 4-4 tartósan munkanélküli, közmunka keretében végzi a rendszer működtetését.

A beruházással teljes egészében kiváltották a gázfűzést a nagyrédei egészségházban, illetve a gyöngyösoroszi és szücsi polgármester hivatal épületében. A program keretében üzembe helyeztek mindhárom épületben egy-egy 75 kilowatt teljesítményű biomassza-kazánt, illetve közösen működtetnek egy nagy teljesítményű aprítógépet.

A közmunkások végzik a fahulladék összegyűjtését, az aprítógép üzemeltetését, és ők kezelik a kazánokat is. A beruházás sokszorosan megtérül, ugyanis nem csupán a drága gázt váltják, ki, hanem megtisztul a fahulladéktól a három mátrai település külterülete és tucatnyi ember jut rendszeres jövedelemhez.

Az elmúlt napokban nem csak Hevesben fektettek a biomasszába, hiszen elkezdődött a tatabányai távfűtő erőmű biomassza bázisú fejlesztésének tervezése is. A 4 milliárd forintos beruházáshoz szakmai és politikai egyetértést kíván teremteni a város vezetése.

A Tatabánya távfűtését meghatározó fejlesztést szakmai konzultációkon vitatják meg a város energetikai szakembereivel, a lakossággal és a közgyűlési pártok képviselőivel. A tervek első változata májusra készülhet el, a beruházáshoz a tervek szerint uniós támogatásra is pályáznak.

Első lépésként az önkormányzat a fűtőerőművel és a városi távfűtő művekkel közösen fűtéskorszerűsítési programot indított, a lakók bevonásával mintegy 2.000 lakásban mérhetővé és szabályozhatóvá tették a távfűtést. Ezekben a lakásokban átlagosan 30 százalékkal csökkent a hőfogyasztás és mérséklődött a távhő-számla.

süti beállítások módosítása