A Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy több szakpolitikus távozott szinte egyidejűleg a kormányból, továbbá, hogy a közigazgatási és politikai vezetés együttműködésének hiányosságai miatt gazdasági lehetőségeket szalaszt el az ország.

A szövetség levelében emlékeztet a távozókra és felveti annak a lehetőségét, hogy kormányszinten elemezzék a szakpolitikusok döntéseiben szerepet játszó okokat. Úgy vélik az ország közjogi rendszerének jelenlegi működése, ezen belül az energetikával kapcsolatos jogszabályok előkészítése és megalkotása – hasonlóan az elmúlt 6-7 évhez – nem támogatja maradéktalanul az ország lehetőségeinek kiaknázását.

Az MMESZ felajánlotta segítségét és közreműködését a hagyományos és a megújuló energetikai szakterületek és a politikai irányítás összehangolásában. Úgy vélik az ország számára még kiaknázatlan és kevésbé felismert tartalékok rejlenek a megújuló források hasznosításában.

Az MMESZ hagyományos és megújuló energetika fejlődést szolgáló célkitűzései egybeesnek az uniós direktívákkal, amelyek gyakorlati megvalósítása az ország elemi érdeke lenne.

Véleményük szerint ezek teljesülését jelenleg akadályozza, hogy a vonatkozó jogszabályok nem elég átláthatóak, nem mindenkire vonatkoznak egyformán, és nem feltétlenül teljesül az az elvárás, hogy szakmai kérdésekről szakmai, és ne politikai szinten hozzanak döntést.

A levélben kiemelik, hogy miközben Csehország élni tudott a globalizáció adta lehetőségekkel és ráállt az energetikai gépgyártásra, addig a hazai szakvezetés még nem lépett ezen a területen. Pedig Magyarország is már évek óta gyárthatna és exportálhatna biomassza kazánokat, fűtőműveket, turbinákat és egyéb, megújuló energiaforrásokat hasznosító, továbbá biogáz-termelő és -hasznosító berendezéseket.

süti beállítások módosítása