II. Albert monacói herceg eddig is számos olyan dologgal hívta fel magára a figyelmet, ami szokatlannak tűnik egy európai uralkodótól. 21 évesen már beutazta Európát és a Közép-Keletet, de vett már részt téli olimpián is, mint versenyző.

Két éve az Antarktiszon is megfordult, és már akkor felvetette az ötletet, hogy részt venne egy olyan expedícióban, melynek keretén belül károsanyag-kibocsátás nélkül jutna el egy kutatócsapatot a föld legdélebben lévő pontjára.

December 14-én - a Déli-sarkvidék felfedezésének századik évfordulójára szervezett konferencián – pedig már hivatalosan is bemutatták a leendő expedíció tervezett járművét: a Venturi Antarcticát.

A Venturinak nem ez lesz az első különleges útja, hiszen korábban már kialakított olyan járművet, amely elektromos meghajtással jutott el Pekingből Párizsba. A déli-sarkot meghódítani kívánó jármű 1200 kiló, két villanymotor hajtja, és a lánctalpasoknál szokásos joystickekkel lehet irányítani.

Az egy tonna teherbírású jármű, hatótávolsága 150 kilométer, végsebessége pedig 40 km/óra, ami az antarktiszi viszonyokat tekintve gyorsnak számít. Az Antarctica akkumulátorait a Déli-sarkon felállított elektromos hálózat táplálja majd. A tervek szerint a herceg által vezetett expedíció csak 2013 vége felé kelne útra.

süti beállítások módosítása