A Nemzeti Agrárkamara támogatja a biomassza előállítást, azonban nem mindennemű válfaját. Gombos Sándor, a szervezet Somogy megyei elnöke elmondta, mindenképpen óvatosan kell megközelíteni a kérdést, hiszen élelmiszernek vagy takarmánynak alkalmas gabonát vétség lenne etanollá alakítani.

Hasonlóan vélekednek az állattartók is, akik attól tartanak, ha a kamara támogatja a bioenergiát, feljebb kúszhatnak a takarmányárak. Amint arról már mi is beszámoltunk, a Visegrádi Négyek támogatnák a bioüzemanyag gyártást, hiszen a hátrányai ellenére számos előnye is van. Az állattartók szerint azonban mindenképpen káros lenne az ágazat számára, ha a bioetanol-gyártást preferálnák.

Udvaros Zoltán, látrányi vállalkozó a somogytv.hu-nak elmondta, a döntés az állattartásra hatással lenne, mert a takarmányárak megdrágulnának és az állattenyésztés még így sem nagyon éri meg, de akkor veszteséges lenne. Ugyanis ha megdrágulnak a takarmányárak és nem drágul utána a felvásárlási ár, akkor abbahagyhatják a tartásokat. Jelenleg 4000 forint körüli mázsánkénti áron vásárolható a takarmánykukorica, de ha ennél feljebb kúsznának az árak, az már végzetes lenne

Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke szerint, a gabonapiac érzékeny a biomassza előállításra. Azonban nem mindegy, milyen bioeneregiáról beszélünk. Vannak olyan elemei a biomasszának, amit nem támogat mindenki, a kamara vezetősége sem, ezek azok az elemek, melyeket élelmiszernek, takarmánynak is használható terményből készítenek valamilyen üzemanyagot.

Gombos szerint ezzel szemben a szilárd biomassza előállítás nagyon is hasznos. Elmondta a szilárd biomassza alatt azokat a mezőgazdasági, főleg gabonatermesztési, olajos mag termesztési mellékterméket kell érteni, illetve a másra nem használható területeken fűz és nyár ültetvényekből kinyert biomasszát.

Vagyis olyan melléktermékek is hasznosíthatóak lennének, amelyek eddig a földön maradtak. Például a learatott repce, napraforgó szára. Azt is mindenképpen figyelembe kell venni, hogy milyen tápanyagértékkel rendelkező földről beszélünk - mondta Gombos Sándor, - mert egy gyengébb területen nem valószínű, hogy a melléktermék elszállítása a legjobb. Mindenesetre a bioenergia mennyiségét növelni kell, az Unió elvárása, hogy 2020-ra 14%-ra emelkedjen a felhasználás.

süti beállítások módosítása