Az év végére valószínűleg ismét az egekbe szökik itthon a cukor ára. A Napi gazdaság értesülései szerint októberben mintegy 20 százalék körüli mértékben emeli a cukor árát az osztrák Agrana csoport. Ezt a társaság vezérigazgatója. Johann Marihart az APA hírügynökségnek adott interjújában meg is erősítette.

Az vezérigazgató véleménye szerint azért van szükség az emelésre, mert emelkedett a cukor világpiaci ára, illetve az Európai Unióban nincs egyensúlyban a kereslet és a kínálat. Marihart - aki egyben az európai cukorszövetség szóvivője - ezt számokkal is alátámasztotta.

Mint elmondta, az Európai Unióban 2006-ban életbe lépett cukorpiaci reform évi 13,3 millió tonnában határozta meg az unió cukortermelését, ezzel szemben a fogyasztás 17,3 millió tonna.

Az úgynevezett kvótacukor bevezetése óta a korábbi kétszeresére, tonnánként 500 euróra emelkedett a cukor világpiaci ára, ami azt jelenti, hogy a cukornád Brazíliában most éppen annyiba kerül, mint a cukorrépa Ausztriában. Ez az Agrana vezérigazgatója szerint egyebek mellett arra vezethető vissza, hogy cukornádat használnak bioetanol előállítására.

Marihart a kvótacukor ötszázezer-egymillió tonnával való felemelését sürgeti az Európai Bizottságnál az európai cukorpiaci feszültségek enyhítése céljából.

Az unió cukorpiaci reformjának keretében 180 cukorgyárból 80-at bezártak, jó részét Kelet-Európában. Magyarországnak például évi 300 ezer tonna a fogyasztása, de csak 100 ezer tonna a termelése.

Az Agrana - amely többségi tulajdonosa a Magyar Cukor Zrt.-nek - az egyetlen cukortermelő Ausztriában, piaci részesedése 90 százalék. A Magyar Cukor Zrt. jelenleg az egyetlen - Kaposváron - működő gyárral rendelkező cukoripari vállalat Magyarországon.

süti beállítások módosítása