Az Amerikai Egyesült Államok eddig is számos lépést tett a bioüzemanyag felhasználás területén. Ennek legújabb jeleként egy 510 millió dolláros, a bioüzemanyagok következő generációjának előállítását ösztönző program beindítását jelentette be.

A programot magánvállalatoknak hirdették meg, és fontosságát jelzi, hogy a haditengerészet mellett, az energetikai és az mezőgazdasági minisztérium felügyeli. A program szerves része Barack Obama elnök márciusban meghirdetett kezdeményezésének, hogy 2025-re egyharmadával csökkentsék az Egyesült Államok függőségét az olajimporttól.

Tom Vilack mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az olajmonopóliumok "vak támogatása" helyett az amerikai versenyképesség és a biztonság növelése érdekében az energiaforrások diverzifikálására van szükség.

A program legfontosabb üzenete, hogy a bioüzemanyagnak a kukoricából történő előállítása helyett olyan kezdeményezéseket finanszírozna, mint például etanol előállítása faaprítékból vagy a mezőgazdasági növények emberi fogyasztásra alkalmatlan részeiből.

A kukorica bioetanollá alakítása már eddig is számos bírálatot kapott, mert a termény árának világpiaci emelkedése globálisan tovább rontott a szegények helyzetén.

süti beállítások módosítása