A megújuló energia szektorból származó biztosítási díjbevételek - beleértve a hagyományos biztosításokat, a derivatívákat és a strukturlást termékeket - akár több mint háromszorosára nőhetnek 2020-ig, a mai 1,5 milliárd dollárról, 2,8 milliárd dollárra, derül ki egy friss jelentésből.

A Swiss Re megbízásából, a Bloomberg New Energy Finance által készített jelentés a világ vezető nap- és szélenergia biztosítási piacait vizsgálta: Ausztráliában, Kínában, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

A megújuló energia biztosítási piac növekedése mögött több tényező húzódik meg, többek között az, hogy megújuló energiával kapcsolatos projektek növekvő beruházási igényéhez új tőkeforrásra lesz szükség, főként intézményi befektetőkre, így nyugdíjalapokra és biztosítókra.

A biztositásiszemle.hu cikkéből kiderül, ahhoz, hogy az ágazat több tőkét vonzzon, fontossá válik, hogy a megújuló energia beruházások kockázat/hozam profilját közelebb hozzák a kötvény típusú befektetésekéhez. Ez úgy érhető el, hogy a megújuló energia eszközök cash flow volatilitását csökkentik, állítja a jelentés.

Egy másik tényező a biztosítási piac erősödése mögött, hogy az offshore szélenergia projektek részesedése egyre nő, különösen Európában, amely növeli az építési kockázatot. Ezen kockázatok jobb értékelése, és biztosítása javíthatja a projektek megtérülését. A harmadik tényező a kockázat transzfer iránti igény növekedése mögött egész egyszerűen a megújuló energiatermelés növekvő részaránya az energiapiacon belül.

Ahogy a megújuló energia szektor növekszik, úgy nő az igény is a biztosítások és egyéb kockázatmegosztási megoldások iránt. 2020-ra, a mintegy 50%-os növekedés a megújuló energiapiacokba több, mint kétszeresére növelheti az igényt a kockázatkezelési szolgáltatások iránt. Az egyes forgatókönyvek függvényében, a külső kockázatkezelési szolgáltatásokra fordított kiadások - beleértve a hagyományos biztosításokat, a derivatívákat és a strukturált termékeket - 2020-ig elérhetik a 1,5-2,8 milliárd dollárt a világ hat legnagyobb megújuló energia piacán.

A Bloomberg New Energy Finance vezető közgazdásza, Guy Turner szerint az elemzésből kiderül, hogy a kockázatkezelési megoldások iránti kereslet növekedni fog, részben azért, mert a megújuló energia szektor egyszerűen növekszik, részben azért, mert növekvő bizonytalanság jellemzi az energiapiacokat általában.

süti beállítások módosítása