A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvénymódosítás tervezete alapján a hazai termelők 2013. január 1-jétől legálisan tölthetik munkagépeikbe a saját gazdaságukban megtermelt növényből kisajtolt, tiszta növényi olajat. A jogszabályt az Országgyűlés a napokban tárgyalja.
 
A saját előállítású, tiszta növényi olaj után az üzemanyag célú gázolajra érvényes adómérték 18%-át kell megfizetni. A következő évtől tehát a mezőgazdasági termelő által – kizárólag saját célú felhasználásra – termelt alapanyagból, tiszta növényi olajat előállító üzemre is adható ásványolaj-adóraktári engedély.
 
Jövedéki adót a tiszta növényi olaj-gyártó  adóraktárban előállított, maximum 97 liter/ha/év mennyiségben felszanált ásványolaj után kell majd fizetni. További kedvezmény, hogy ha a jövedéki biztosíték összege nem éri el az 500.000 forintot, akkor a jövedéki biztosíték nyújtásától el kell tekinteni.
 
Az adóraktári engedélyezésre, az adóraktár-engedélyes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási kötelezettségre vonatkozó, az általánosnál kedvezőbb szabályokat a jelenleg is a hatályos jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvény végrehajtási rendelete fogja tartalmazni.

süti beállítások módosítása