Az elektromos autók jelentik a következő mérföldkövet a tökéletes ökofalu megvalósításához – állítja a Samsø Energia Akadémia felkérésére, az Aalborgi Egyetem által készített megvalósíthatósági tanulmány, amelynek kidolgozásában magyar szakember is részt vett.
 
A Dánia középső részén elhelyezkedő, alig 4 000 fős kis sziget, Samsø fejlődését 1997 óta nemzetközi figyelem övezi. Az itt élő közösség 15 éve nyerte meg a dán Energiaügyi Minisztérium által kiírt versenyt egy energetikai szempontból teljesen megújuló alapon működő terület kialakítására.
 
A Samsø Project keretében komoly előrelépéseket értek el a villamos- és hőenergia-termelés területén. A sziget 10 év alatt az áramellátás szempontjából teljesen önellátóvá vált, és a fűtéshez szükséges energia 70 százalékát is helyben termelik meg. A vállalkozás legjelentősebb sikere azonban a helyi lakosság nagyarányú bevonása és aktivitása, ami hozzájárult az alkalmazott megújuló technológiák – különösen a szélturbinák – magas fokú társadalmi elfogadottságához.
 
Samsø-n mostanra már csak a közlekedés az, amely még szinte teljes mértékben a szigetre importált fosszilis energiaforrásokra támaszkodik. Ezért a 2011-től 2050-ig tartó Samsø Project 2.0 egyik fő célja a közlekedés növekvő energiafelhasználásának helyi, fenntartható alapokra helyezése. Ennek megvalósításához készült a fent említett tanulmány is, amely szerint a megoldás kulcsa, ha a sziget lakói áttérnek az elektromos autók használatára.

Az elemzések azt mutatják, hogy az elképzelés társadalmilag és gazdaságilag is egyaránt életképes. A szélerőművek által termelt nagyarányú villamosenergia-felesleg ugyanis kézenfekvő fedezetet kínál az üzemeltetésükhöz szükséges energia biztosítására. A lakosság autóhasználati szokásaihoz igazodó, többféle tulajdonlási struktúrák kialakítása pedig meggyorsíthatja a széleskörű elterjedésüket.
 

süti beállítások módosítása