Rekordot döntött tavaly a megújuló energiaforrások, a napenergia, a szélenergia és a biogáz kiaknázásra világszerte fordított beruházási összeg: összesen 257 milliárd dollárt (205 milliárd eurót) fordítottak e célra, 17 százalékkal többet, mint 2010-ben – közölte június elején Rio de Janeiróban az UNEP, az ENSZ környezetvédelmi programjának igazgatója, Achim Steiner.

A beruházási összeg 2011-re a 2004-esnek a hatszorosára emelkedett és közel duplájára a pénzügyi krízis kitörése előtti utolsó évinek, a 2007-esnek – derül ki az UNEP (United Nations Environment Programme) Rio de Janeiróban bemutatott „Global Trends in Renewable Energy Investment” tanulmányából. 

A tanulmány szerint a világ  áramtermelési kapacitásának már több mint 25 százalékát adják a megújuló energiaforrások, míg a felhasználásnak 20,3 százalékát. A napenergia termelési beruházások 2011-ben 52 százalékkal, 147 milliárd dollárra emelkedtek.

A REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century) környezetvédelmi szervezet által szintén Rio de Janeiróban közzétett, a megújuló energiaforrások kiaknázásáról szóló globális állapotjelentése szerint 2011 végére az energiafelhasználásnak már 16,7 százalékát fedezték megújuló energiaforrásokból világszerte, míg egy évvel korábban mintegy 8 százalékát. Tavaly az újonnan üzembe helyezett 208 gigawatt energiatermelési kapacitásnak a felét szolgáltatták megújuló források. 

A megújuló energiaforrásokra támaszkodó termelőkapacitás létesítési költségei folyamatosan csökkennek és lassacskán már konkurenciát támasztanak a fosszilis energiaforrásoknak. A napenergiás áramtermelő modulok ára közel 50 százalékkal, a szárazföldi telepítésű szélenergia hasznosító létesítményeké pedig mintegy 10 százalékkal csökkent. A napelemek árának meredek csökkenése a felhasználók szempontjából kedvező fejlemény volt, egyes gyártókat azonban csődbe juttatott. 

A legnagyobb beruházónak – a vízenergiát leszámítva – 2011-ben Kína bizonyult 52 milliárd dollárral. A második helyezést az Egyesült Államok vívta ki magának 51 milliárd dollárral. Regionális összevetésben azonban Európa vezet 101 milliárd dolláros beruházással.

süti beállítások módosítása