A Pest megyei Újszilvás nyert a Magyarországi Falumegújítási Díj idei pályázatán, míg másik tizenkét település különböző elismeréseket kapott. Újszilvás sikerét annak köszönheti, hogy a közintézményeket geotermikus energiával fűtik, s az ország legnagyobb napkövető rendszerű naperőművét üzemeltetik.

Az eredmény ismertetésekor kiemelték, Újszilvás a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításával győzte meg a bírálókat. A mintegy 2800 lakosú, főként az agráriumból és a feldolgozóiparból élő község az elmúlt tíz évben jelentős műszaki, infrastrukturális fejlődésen ment keresztül: piacteret építtetett, modernizálta középületeit.

Újszilvás Magyarország közepén, a Duna-Tisza közi síkságon, Pest megye déli részén, a ceglédi kistérségben található. Az erdőkkel körül vett község, Cegléd és Abony felől egyaránt könnyen megközelíthető, mindössze egyetlen órányira Budapesttől, az ország szívében.

Különböző kategóriákban a Győr megyei Rábapatona, Kunsziget, a Bács megyei Petőfiszállás, Kunszállás, a Veszprém megyei Megyer, Palóznak, a Heves megyei Gyöngyössolymos, a Tolna megyei Csikóstöttös, a Pest megyei Budajenő, a Borsod megyei Komlóska, a Baranya megyei Bicsérd, valamint a Komárom megyei Bakonyszombathely részesült még elismerésben.

A díjátadón Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára elmondta, a hazai falumegújítási díj pályázatát kétévente hirdetik meg, hogy értékeljék és népszerűsítsék a példamutató falumegújítási kezdeményezéseket, gyakorlatokat.

Az idén negyedik alkalommal odaítélt díjra huszonkét település pályázott. A pályázatot értékelő szakemberek javaslata alapján, Magyarországot az Európai Falumegújítási Díj pályázatán Újszilvás és Kunsziget képviselheti.

süti beállítások módosítása