Európában a megújuló energia befektetések értéke 2011-ben meghaladta a 100 milliárd dollárt. A 100 milliárd dolláros lélektani határ átlépése egyértelműen a német és olasz napelem-telepítéseknek volt köszönhető.

A 100,2 milliárd dolláros európai zöld befektetés jelentősége azért kimagasló, mert 2011-ben az energiaipari beruházások a gazdasági válság hatására komolyan visszaestek. A megújuló energiák közül elsősorban a napenergetikai befektetések voltak a legnépszerűbbek, így a tavalyi évre nyugodtan mondható, hogy a napenergia éve volt.

A napenergia utána az eddigi legnépszerűbb szélenergiában látták a legtöbb lehetőséget, de ezúttal hatalmas különbség mutatkozott a két szektor között. A 2011-ben megvalósult zöld beruházásokat tekintve Európa vitte el a pálmát, második helyen az USA, harmadik helyen pedig a rendkívül gyorsan fejlődő Kína áll.

A tavalyi év során a napelemgyártás területén jelentős többletkapacitások épültek ki, emiatt azonban az árak erős nyomás alá kerültek. A fogyasztók szempontjából ez jó hír, hiszen így olcsóbban jutnak hozzá a napelemekhez, de rossz hír a befektetőknek, hiszen az ágazat nyereségessége drámaian csökkent.

A napenergia területén végre komoly elmozdulás történt Magyarországon is. Jelenleg itthon több pályázat is elérhető, melyekkel gazdaságosan telepíthető napelemes rendszer. A szemléletváltozásra jó példa, hogy napelemes rendszer épül a Szegedi Tudományegyetem épületeinek tetejére, az intézmény 24 helyszínen 2754 db napelemet telepít, így villamosenergia-igényének 7 százalékát állítja majd elő megújuló energiaforrásból.

süti beállítások módosítása