Kínai-Magyar Tiszta Energia Központ Debrecenben történő létrehozásáról és működésének koordinálásról írtak alá együttműködési megállapodást február közepén Debrecenben az önkormányzat, az egyetem, valamint a Shanghai Technology Transfer & Exchange Institute képviselői.

A dokumentumot Xia Dongping, a kínai cég elnöke, Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere, valamint Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora látta el kézjegyével. A polgármester az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta, a Tiszta Energia Központ energetikai témájú kutatásokat végez majd, létrehozása pedig néhány tízmillió forintba kerül. Működésébe a debreceni, illetve a sanghaji kutatóhelyek mellett piaci szereplőket is bevonnak.

Wang Hongliang, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének tanácsosa elismeréssel szólt Debrecen gyakorlatias befektetés-politikájáról, aminek konkrét megnyilvánulása a Tiszta Energia Központ mellett egy leendő kínai-magyar LED-lámpagyár, Berettyóújfaluban pedig egy kínai-magyar vegyesvállalat napelem-gyárat létesítése is.

Xia Dongping, a kínai cég elnöke megjegyezte: a két fél egyenrangú együttműködésén alapuló központon keresztül valósulhat meg a térségben a tiszta energia elterjesztése.

Fábián István egyetemi rektor szerint a Tiszta Energia Központ létrehozása lehetőséget teremt egyrészt arra, hogy az egyetemi szakmai tudásbázist a gazdaságban közvetlenül hasznosíthassák, másrészt ösztönzi, hogy tudatosan fejlesszék saját szakmai kompetenciáikat.

süti beállítások módosítása