A skót viccek alapja, hogy minél kevesebbet költsenek, és minél többet takarítsanak meg. Ez a szemlélet hatotta át Alex Salmond Skócia miniszterelnökének február, közepén a London School of Economics (LSE) egyetemen tartott beszédét is.

Mint azt a politikus kifejtette, az ország jelentős bevételekre számíthat a megújuló energiaforrások kihasználása által. Salmond szerint Skócia szél-, hullám és árapály-energia potenciáljának kiaknázásával exportra is tudnának termelni, és az ebből származó bevételeket a bankokban tudnák kamatoztatni.

Véleménye szerint független országként kiemelten hatékonysággal tudnák hasznosítani páratlan megújuló energiaforrásaikat. Ezt elsősorban arra alapozza, hogy országa Európa összes árapály-energia potenciáljának 25, tengeri szélenergia potenciáljának szintén 25, hullámenergia potenciáljának pedig 10%-ával rendelkezik. Mindezt úgy, hogy az ország a kontinens népességének alig 1%-át teszi ki.

Ezeknek az adottságoknak köszönhetően Skóciának hatalmas a versenyelőnye az európai országokkal szemben, és képesek lehetnek mindenkiénél olcsóbb energiát előállítani. Úgy tervezik, hogy a megújuló energiaszektor fejlesztésével újraiparosíthatják az országot, miközben közel negyven évre elegendő kőolaj- és földgáztartalékuk van az Északi-tenger alatt.

A Reform Scotland egyik tanulmánya szerint egy független Skócia a megtermelt tiszta áram felét tudná exportálni 2020-ra, így két milliárd fontra nőhetne Skócia áramexportból származó éves bevétele.

süti beállítások módosítása