Önjáró biomasszagyűjtő gép fejlesztésén dolgozik a székesfehérvári Smartsol Engineering Kft. A vállalkozás a több mint 129 millió forint összköltségű kutatás-fejlesztési munka megvalósítására 77 millió forint uniós támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében.

A projekt célja, hogy az erdészeti gazdálkodás során keletkező biomassza jelenleg még veszteségnek számító - viszont több százezer tonnára tehető lomb, bozót, gally, fás szárak és ágak - 20 százaléka is hasznosítható legyen az energia- vagy hőtermelés számára.

A tervek szerint a 2013 közepére elkészülő gép a lánctalpai segítségével bármilyen terepen képes lesz dolgozni, miközben a kisebb talajnyomás miatt kíméli majd az erdőt, a környezetet. A gazdasági társaság nemcsak a jármű kialakítását, hanem már a tervezését is maga végzi.

A gép a begyűjtött növényi részeket feldarabolja, és a gabonakombájnokhoz hasonlóan egy menetben bálákba tömöríti majd. A biomassza tömböket maga mögött hagyja, ahol természetes módon kiszáradnak, vagy egy betakarítógép rögtön felpakolja azokat egy szállító járműre.

A Smartsol Engineering Kft-nek korszerű megmunkáló gépei és berendezései vannak, így a jövőben az esetleges sorozatgyártást is el tudja majd látni, hiszen hasonló jármű jelenleg nincsa piacon.

A 15-25 munkavállalót foglalkoztató vállalkozás a válság időszakát technológiai fejlesztésekre használta fel. Elsősorban a megmunkálás, a minőségellenőrzés és a vállalatirányítás területén fejlesztett, s új területként bekapcsolódott a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos tervezési, fejlesztési munkákba is.

süti beállítások módosítása