A kivitelezés készültségi foka és jelenlegi üteme alapján a pécsi erőmű új biomassza blokkja a tervezettnél másfél hónappal előbb, valószínűleg már 2012. október végétől termel kapcsolt hő- és villamos energiát.

Péterffy Attila, a beruházó Pannonpower Holding Zrt. energetikai igazgatója az erőműben október közepén tartott sajtóbejáráson elmondta, a kereskedelmi üzem beindítását 2012. december 10-re tervezték, de jó esély van arra, hogy ennek időpontja október végén lesz,mert a munka jó ütemben halad, a készültség a projekt egészét tekintve meghaladta az 50 százalékot.

A jelenlegi 50 megawatt teljesítményű fatüzelésű mellett épülő 35 megawattos blokk a legnagyobb szalmatüzelésű berendezés lesz Magyarországon, Pécs pedig az ország első olyan megyeszékhelye, ahol a távfűtéshez szükséges hőenergiát szinte kizárólag biomasszából állítják elő. A berendezés évente 200 gigawattóra villamos energiát is termel, ez mintegy 100 ezer ember áramszükségletét fedezi majd.

Szakemberek számításai szerint az építkezés nemzetgazdasági szinten egyszeri, 4,6 milliárd forint plusz jövedelmet generál, a központi költségvetésnek pedig 3 milliárd forint többletet jelent. A blokk működése évi több mint 100 millió forinttal növeli a helyi adóbevételt és a tervek szerint a régióban mintegy 150 embernek ad munkalehetőséget.

Az új berendezés szén-dioxid-semleges lesz - a tüzelés során csak a növény által megkötött szén-dioxid-mennyiség szabadul fel, amelyet viszont a következő évi termés újra megköt. Ez a pécsi erőmű esetében évente legkevesebb 85 ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását jelenti, azaz ennyivel kevesebb kvótát kell az erőműnek és az országnak felhasználnia.

süti beállítások módosítása