Az elkövetkező években még nagyobb kilengések várhatók az élelmiszerárakban az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) október elején ismertetett prognózisa alapján.

Az elemzés szerint a jellemzően magas árak továbbra is megmaradnak, sőt akár még további növekedés is várható. Ennek legfőbb okai, hogy a gyorsan fejlődő országokban bővül a kereslet, gyarapszik a népesség, miközben a bioüzemanyagok előállításhoz szükséges növények termesztésének terjedése további keresletet támaszt az élelmiszerláncban.

A FAO élelmiszerár-indexe valamelyest csökkent szeptemberben augusztushoz képest. A mutató - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban a nemzetközi szervezet - 225 pont volt szeptemberben, 2 százalékkal, azaz 4,5 ponttal alacsonyabb, mint augusztusban, de meghaladja a tavaly szeptemberi 195 pontot.

A mutató az idén februárban rekordot döntött, hiszen a gabonafélék drágulása miatt 238 pont volt, erősítve a félelmeket, hogy megismétlődhet a 2007/2008-as élelmiszerválság. Akkor a drágulás néhány fejlődő országban lázadásokhoz vezetett.

Bár a mutató most jóval alacsonyabb, a világgazdasági kilátások bizonytalansága, a gabonakészletek apadása, az energia drágulása, a természeti katasztrófák, mind előidézhetik az árak erőteljes kilengését. Ez pedig növeli annak a kockázatát, hogy az importfüggő országokban a szegények egyre nagyobb százaléka nem tud majd elegendő táplálékhoz jutni.

süti beállítások módosítása