A „brit tudósok” sokszor kerülnek a viccek és egyéb élcelődések középpontjába, de úgy tűnik ezúttal tényleg remek találmánnyal rukkoltak ki. A Leeds-i Egyetem kutatói olyan olcsó, biztonságos és nagy teljesítményű új "zseléelemmel" rukkoltak ki, amely kiválthatja a jelenlegi elektrolitos lítium akkumulátorokat.

A kutatók szerint az új zselés lítium akkumulátor piacra kerülése esetén könnyebb és biztonságosabb laptopokat és hatékonyabb elektromos autókat fejleszthetnek ki felhasználásával. A gél ugyanis kiválthatja a lítium akkumulátorokban jelenleg használt illékony és veszélyes, folyadék állapotú elektrolitokat.

Korábban a túlmelegedés komoly gondot jelentett az elektromos autóknál. Ezért megerősített, acélházas szerkezetet kellett kialakítani, hogy töltés közben védje az akkumulátort. Ez azonban növelte a méretet a költségeit, és az elektromos autók hatékonyságát is.

A tervek szerint az újonnan kialakított zselés akkumulátor védett attól, hogy nagyon felszökjön benne a hőmérséklet. Korábban ez akár az akkumulátor kigyulladásához is vezethetett. A zselés akkumulátor azonban biztonságos lesz, és akkora teljesítményt ad le, mint a folyékony elektrolittal töltött. Ugyanakkor az ára csak 10-20 százaléka lesz a másik árának.

A fejlesztők az akkumulátor elektródjai közé egy vékony, hajlékony zseléfilmet helyeztek el, amely gumiszerű polimerből és vezető elektrolitoldatból állt össze. "A polimergél úgy néz ki, mint egy szilárd film, de valójában 70 százalék folyékony elektrolitot tartalmaz" - nyilatkozta a kutatást vezető Ian Ward professzor a BBC-nek.

süti beállítások módosítása