Szinte már felsorolni sem lehet, hogy az elmúlt évek kutatásai alapján, miből nem próbáltak meg bioüzemanyagot csinálni. A legújabb brit egyetemi kutatások alapján, az angliaiBath-ban található római fürdőkben tenyésző algákat vizsgálják. A tudósok reményei szerint, a jövőben ezekből megújuló bioüzemanyagot állíthatnak elő.

A tervek alapján a biodízelt az algák sejtjeiből kisajtolt olajból állítanák elő. A gond csak az, hogy az erre a célra alkalmas algák nagyon kevés helyen nőnek, mivel kizárólag a 25 Celsius-fokos vízben érzik jól magukat. Így azonban a célra alkalmas algák csupán pár helyen találhatóak meg.

A Bath-ban található római fürdőkben azonban hétféle alga is tenyészik. A tudósok jelenleg jelentős erőfeszítéseket tesznek, hogy kiválasszák azokat, amelyek normál hőmérsékleten is megélnek, és emellett biodízel előállítására is alkalmasak.

Emellett fontos célja a kutatásnak, megtalálni azokat az algákat, amelyeket könnyebb kiszűrni a vízből, és amelyeknek a sejtfalát is könnyebb áttörni az átlagosnál, mivel így nagymértékben csökkenthetnék a bioüzemanyag előállítási költségét, ami jelenleg meglehetősen magas.

Bath egy Anglia délnyugati részén található, gyógyfürdőiről nevezetes város, 159 kilométerre London központjától. A város az Egyesült Királyság egyetlen természetes meleg vizes forrásával büszkélkedhet.

Már Shakespeare korában forrásvizének gyógyhatásáról volt ismert és egy az arisztokrácia által sűrűn látogatott kulturális központtá vált. Népszerűségét emellett építészetének köszönheti, amely a rokokó és neoklasszicista stílusok jegyeit hordozza. A 80 000 lakosú várost az UNESCO 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította.Bioüzemanyag a Bath-i római fürdő algáiból

süti beállítások módosítása