Érvek és ellenérvek. Olcsó és drága. Környezetbarát és káros. Csak egy szűk kör érdekeit szolgálja, kontra jobb lesz tőle a világ. A fenntartható jövő, az afrikaiak éhezésének fő oka. Ezek és ezekhez hasonló megfogalmazások látnak napvilágot az E85-tel, a világ talán legvitatottabb üzemanyagával kapcsolatban.

Vitatkozik rajta autós és szerelő, olajvállalatok vezetői és vegyészek. Az azonban vitathatatlan, hogy egyre népszerűbb. Bármilyen meglepő, a hazai fogyasztás egy év alatt szinte a tízszeresére nőtt.

Azonban a fent említett érvek mellett nem árt megjegyezni, hogy a sikerében jelentős szerepet játszik, hogy az állam a jövedéki adón keresztül támogatja az E85 névre keresztelt etanol alapú üzemanyagot, így annak literje száz forinttal olcsóbb, mint a benziné. Ezek után nem meglepő, hogy az autósok szívesen tankolják, már ha tehetik.

A vám- és pénzügyőrség statisztikája szerint 2009 végén még csak 323 ezer liter fogyott E85-ből, fél évvel később már 664 ezer, míg 2010 augusztusában már 3,77 millió liternyi E85-öt tankoltunk itthon.

Magyarországon elsősorban kukoricából állítják elő, aminek nem csak éghajlati, hanem kulturális és gazdasági okai is vannak. Magyarországon egy jobb évben 9 millió tonna kukorica terem.

Ebből a belső fogyasztás alig 4 millió tonna, és ebben már benne van a takarmány is. Ugyanakkor napjainkban kevesebb, mint fél millió tonnát használnak el évente bioetanol gyártásra, pedig két kiló kukoricából durván egy liter üzemanyag hozható ki.

süti beállítások módosítása