A legújabb tanulmányok alapján érdemes szélerőművet telepíteni oda, ahova már korábban napelemes rendszert is telepítettek. Korábban úgy vélték, hogy a szélerőmű árnyékolása miatt veszteséges lehet a naperőmű, de kiszámították, nagyobb a haszon, mint a veszteség.
 
Megéri a két erőművet egyszerre dolgoztatni. Ez a következtetése egy új tanulmánynak, amely szerint azzal, hogy szélturbinával árnyékolják a nap energiáját gyűjtő panelek felületét, azok energiatermelésében mindössze 1-2 százalékos veszteséget okoznak. Korábban úgy becsülték, hogy ez a veszteség nagyobb lehet.

A tanulmány szerzői ajánlatosnak tartják a két megújuló energiatermelő  együttes telepítését, mert ez esetben egyszerre megoldható az áramhálózattal a kapcsolatépítés. Nincs szükség külön hálózati beruházásra, és a két forrás jellemzően különböző időszakokban biztosít áramot, ennek köszönhetően pedig a hálózati betáplálás kiegyensúlyozottabb.

A német Reiner Lemoine Institut és az ugyancsak német Solaepraxis AG vállalat tanulmánya, amelyet a cleantechnica.com portál ismertet, példának hozza fel a Berlin melletti Templin kísérleti tapasztalatait, ahol egy fotovoltaikus létesítményt bővítettek szélerőművel.

Az itt mért adatokat a két energiaforrás integrációjának megvalósíthatóságával kapcsolatos konkrét vizsgálatokhoz használnák fel. A kutatásokat a német kormány Zwanzig20 kutatási kezdeményezésének keretében végzik. Az ötlet sikerét jól jelzi, hogy a tervek szerint hamarosan több kelet-németországi naperőművet bővítenének szélturbinákkal.

süti beállítások módosítása