Finnországban felavatták a világ eddigi legnagyobb biomassza-gázosító üzemét. A tervek szerint a Metso cég kivitelezésében létrehozott üzem egy eredetileg széntüzelésű erőművet fog ellátni biogázzal.
 
Egyelőre együttesen fogják használni a biogázt és a szenet üzemanyagként, a tervek szerint fele-fele arányban. Ennek következtében megnő az erőmű élettartama, rugalmasabbá válik a tüzelőanyag ellátás, és csökkenti az erőmű külföldi energiaforrásokra való utaltságát.  
 
Az új megoldás jóval „energiabarátabb” is, az eredeti becslések szerint 230 000 tonnával csökkenti a széndioxid kibocsátást. A biomasszát legnagyobb részt a környező faipari egységek szolgáltatják majd. A kivitelezők reményei szerint a világon egyre több üzemben használják majd a technológiát.
 
Így csökkenteni a széndioxid kibocsátást olcsóbb, és könnyebben kivitelezhető, mint teljesen új hőerőműveket építeni. A megnyitó után konferenciát szerveztek, melyen körülbelül mintegy ötven európai ügyfél képviselője volt jelen, akik az üzemet is meglátogatták.
 
A kitekintő.hu cikkéből kiderül, a biomassza gázosító berendezések, a világon több helyen, már 24 éve bizonyítják a kiváló technológia előnyeit. Felhasználható a szinte, mindenhol rendelkezésre álló alapanyag, faforgács, fűrészpor, fakéreg, faág, mezőgazdasági hulladék, növényi szárak.

süti beállítások módosítása