A legjobb boroknak járó  nagy aranyérem elismerést szerezte meg az egri Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora a világ első számú biobor versenyén, a németországi Mundus Vinin. A díjat február közepén adták át Nürnbergben. Az egri vörösbor az első magyar bor, amely nagy aranyérmet szerzett a biobor-világbajnokságnak is nevezett Mundus Vinin.

Az idén több mint 5 ezer bort neveztek a versenyre. A zsűri 105 aranyérmet és 125 ezüstérmet osztott ki, a 7 legjobb bort pedig nagy aranyéremmel jutalmazta. Az első magyar nagy aranyérmet jelző címke összesen 1200 palackot díszít. "Nagyon meg kell néznünk, hogy hova adunk el belőle" – mondta az MTI-nek telefonon Gajdos János, a pincészet vezetője.
 
A cabernet franc magyar különlegességnek számít és általában jól szerepel a nemzetközi versenyeken. A győztes bor az alapja a cég Magyarországon ugyancsak csúcsborrá választott – és a cabernet franc mellett kékfrankos és blauburger házasításával készített – Bikavér borának, ezért korábban külön nem is volt forgalomban – tette hozzá.
      
A pincészet 52 hektáron termeszt szőlőt Eger környékén és kizárólag biobort készít, évente nagyjából 120-150 ezer palackkal, ami viszonylag kis mennyiségnek számít. A pincészet vezetője szerint a hagyományos bor és a biobor között az a fő különbség, hogy a biobortól a fogyasztónak "másnap nem fáj a feje, mert nincsen benne vegyszer, és a szőlőt is vegyszermentesen termesztik".
     
A bioborász szakember szerint megéri a minőségre koncentrálni. Ezt mutatja a Mundus Vinin elért siker is, amely sok ajtót megnyitott. Az elismerést a világ legnagyobb biotermék vásárán, a nürnbergi BioFachon adták át. Az győzelem hírére már jelentkezett is a pincészetnél többek között az egyik vezető németországi biobor-nagykereskedő. A Gajdos Pincészet termékeivel a német piac mellett az észak-európai térséget, Hollandiát, Dániát és a skandináv országokat célozza meg, mert véleményük szerint az északiak sokkal fogékonyabbak a bio termékek iránt.

süti beállítások módosítása