Az Európai Bizottság legújabb terve szerint visszafogná az élelmiszer alapú bio-üzemanyagok előállítását, mivel azok akár több kárt is okozhatnak, mint hasznot. Az EU célja, hogy 2020-ig a közlekedéshez használt üzemanyag szükséglet 10%-át megújuló forrásokból fedezzék.
 
Az Európai Bizottság a következő hónapokban javaslatot tesz arra, hogy az élelmiszer alapanyagból készülő bio-üzemanyagok aránya 5% legyen, a további 5% alapanyagául pedig például hulladék szolgáljon. (Ez utóbbi kategóriát második és harmadik generációs bio-üzemanyagoknak nevezik.)
 
Így sor kerülne az élelmiszer alapanyagból (búzából, repcéből, pálmaolajból, cukorból) előállított első generációs bio-üzemanyagok mennyiségének korlátozására. Szakértők szerint ugyanis az élelmiszer-alapanyagból készülő első generációs bio-üzemanagyok nagymértékben járulhatnak hozzá a mezőgazdaság és az élelmiszeripar átalakulásához.
 
„Támogatom az Európai Bizottság terveit. Ha a bio-üzemanyagok a mezőgazdasági termékekkel és élelmiszerekkel versenyeznek, az megdrágítja az élelmiszereket” – nyilatkozta nemrég Jarosław Kalinowski Európai Parlamenti képviselő, a mezőgazdasági szakbizottság tagja.
 
Jo Leinen EP képviselő, a környezetvédelmi szakbizottság tagja szintén üdvözölte az Európai Bizottság terveit, mivel a bio-üzemanyagok előállításának kritériumai közé szerinte a környezeti és társadalmi hatásokat is be kell emelni.
 
A bio-üzemanyagok előállítói viszont attól tartanak, hogy a változások hátrányosan érintik majd a még fiatalnak számító ágazatot, és több ezer munkahely szűnhet meg. Ezzel szemben Jo Leinen úgy véli, mivel a 10%-os célkitűzés nem változik, továbbra is lesz kereslet a bio-üzemanyagokra. „Azok az ágazatok, amelyek befektettek a legújabb technológiákba, profitálnak majd a változásokból” – tette hozzá Bas Eickhout holland, zöldpárti képviselő.

süti beállítások módosítása