A Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) ezer fő bevonásával végzett felmérése alapján a hazai lakosság komolyan érdeklődik az energiatakarékos megoldások iránt és használja is azokat. A reprezentatív felméréséből azonban kiderül, vannak olyan berendezések, technológiák, amelyek népszerűsítésre szorulnak.

A „Megújulók Ünnepe 2011” elnevezésű lakossági program keretén belül, az elmúlt év őszén az ország hét nagyvárosába – Győr, Veszprém, Szeged, Debrecen, Kecskemét, Pécs, Miskolc – látogatott el az a MMESZ „roadshowja”, amely a megújuló energiaforrásokat mutatta be az érdeklődőknek.

A kampányt követő felmérésben a 25-59 éves, legalább középfokú végzettségű embereket kérdezték az energiatakarékossági ismereteikről, amelynek eredményeit Balogh László, az MMESZ elnöke ismertette. E szerint a válaszadók több mint fele a legkézenfekvőbb energiatakarékos módszernek az energiatakarékos, illetve LED égőket tartotta.

Az energiatakarékos technikai berendezéseket a megkérdezettek 35 százaléka, a házak külső hőszigetelését és a nyílászárócserét egyharmada emelte ki.

Abban szinte mindenki egyetértett, hogy az energiatakarékos és megújuló energiát hasznosító berendezésekről a tájékoztatás rendkívül fontos és már a gyerekeket meg kellene ismertetni a megújuló energiaforrásokkal, hogy később környezettudatosabban éljenek.

A válaszadók 84 százaléka tervezi a jövőben megújuló energiát hasznosító berendezés vásárlását, annak ellenére is, hogy szinte mindenki elsőre komoly anyagi megterhelésnek tartja a háztartások számára egy ilyen készülékre való beruházást.

A megkérdezettek több mint 90 százaléka ismeri az energiatakarékos rendszerek – napkollektorok, napelemek – előnyeit, de legtöbbjük mégsem engedheti meg magának, mert a berendezések többségének megtérülési ideje akár a 20 évet is elérheti.

süti beállítások módosítása