A svájci parlament alsó háza elfogadta a kormány javaslatát és 101 igen szavazattal, 54 nem ellenében, 30 tartózkodás mellett megszavazta a svájci atomreaktorok bezárását. A tervek szerint a reaktorokat 2034-ig fokozatosan állítják le.

Svájcban négy különböző helyszínen, összesen öt atomreaktor üzemel, valamennyi az ország németajkú vidékén. Beznauban két reaktor (Beznau 1 és Beznau 2) termel áramot, emellett Gösgenben, Mühlebergben és Leibstadtban található egy-egy reaktor.

A legnagyobb teljesítményt (kb.1200 Megawatt) a leibstadti reaktor szolgáltatja több mint egymillió ember áramellátását biztosítva.

A határozattal Svájc nem titkoltan északi szomszédja példáját követi, hiszen Németország kormánya nemrég úgy határozott, hogy 2022-ig bezárja mind a 17 atomerőművét, melyekből nyolc már most sem aktív. Ezen felül a német kabinet úgy döntött, hogy előtérbe helyezi és támogatja a megújuló energiaforrások (szél- és naperőművek, biomassza) fokozottabb hasznosítását.

Svájcban nem ez volt az első kezdeményezés az atomreaktorok bezárására, és a mostani döntés meghozatalában valószínűleg jelentős szerepe volt a márciusi földrengést és szökőárt követő fukusimai reaktor balesetének, amely után felerősödött az atomenergia ellenzőinek hangja. Erre válaszul a kormány maga kezdeményezte a meglévő reaktorok felszámolását azok tervezett életciklusa végén.

süti beállítások módosítása