Mintegy 300 millió forintos beruházással fejlesztik a Békés megyei Mezőhegyes távhő-rendszerét. A helyi önkormányzat közleménye szerint az AERD Megújuló Energia és Régiófejlesztési Zrt. biomassza alapú fejlesztéssel teszi költséghatékonnyá a helyi távhő-rendszert. A helyben fellelhető alapanyagokra kiépülő "tüzelőanyag-bázis" évi 50-60 millió forintot tart a régióban, és munkahelyeket is teremt.

Az AERD, amely 35 évre nyerte el a helység távfűtési rendszerének üzemeltetésére szóló koncessziót, már jövőre szeretné biomassza tüzelésre átállítani a fűtőművet, és az önkormányzattal összefogva modernizálni a teljes rendszert.

A fejlesztéssel az energiaszolgáltató cég célja, hogy ne csak új fogyasztókat találjon, hanem a rendszerről korábban leváltakat is visszacsábítsa. A feladat nem lesz egyszerű, hiszen a fogyasztók 50 millió forintos tartozást halmoztak fel a társaság felé, és a korábbi 540 lakásból már alig 320 csatlakozik a távfűtési rendszerre. Az AERD vezetése ugyanakkor bízik abban, hogy a versenyképessé váló szolgáltatás révén a korábban veszteségesen üzemelő távhő-rendszerek is értékké tehetők.

A csökkenő  rezsiszámlákon a fogyasztók, az alternatív tüzelőanyagon a régió  és az önkormányzat nyer. Az AERD Zrt. ugyanis saját biobrikett előállító  üzemet telepít a térségbe a fűtőmű  kiszolgálására. Ez 25-30 kilométeres körzetben piacot jelent a környék mezőgazdasági termelőinek és munkalehetőséget is teremt.

Éppen ezért a rendszer fejlesztésében az önkormányzat is szerepet vállal, a hamarosan megnyíló Környezet és Energia Operatív Program forrásaira kiírt távhő-rendszerek modernizálását támogató konstrukción igyekszik forráshoz jutni a vezetékrendszer és a hőközpontok állapotának javításához.

A több száz éves múltú kisváros, Mezőhegyes hazánk délkeleti részén, az országhatárhoz közel terül el. Békés megyében, a Mezőkovácsházai kistérségben. 1971-ben nagyközségi rangot kapott, majd 1989. március 1-én várossá nyilvánították. Természeti adottságait tekintve különleges hely, kedvező természeti tényezőinek köszönhetően ősidők óta lakott helyterület.

süti beállítások módosítása