Ősszel kezdi működését a pécsi Pannonpower biomassza tüzelésű erőműve, ami a térség gazdáinak is kedvezhet, hiszen a kazánok az energianövények mellett búza- és kukoricaszárral, valamint lekaszált növényekkel is fűthetők.
 
Egy 2011-ben készült felmérése szerint Pécs száz kilométeres körzetében összesen mintegy hétmillió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik évente. Ekkora mennyiségből harminc évig tudnák üzemeltetni a pécsi erőmű új biomassza blokkját.
 
A Zöld8 beszámolója szerint a cég évente mintegy 3,5 milliárd forintot költ majd a tüzelőanyag beszerzésére. Alapanyagból nincs hiány, így az új kazán tüzelőanyagát kizárólag a környékről szerzi be a cég. Marton Ferenc, a Pannonpower Holding Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, az új kazán működése a bálázott, lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek eltüzelésére optimalizált.
 
Ez azt jelenti, hogy tüzelőanyaga lehet az energianád mellett többek között a búza, az árpa, a kukorica vagy éppen a napraforgó szára, de az árkok, útszélek gondozásából származó, bálázott fűféléket is fogadni tudják majd.
 
Arról, hogy a cég pontosan mekkora összeget fizet a gazdáknak, nem adtak pontos tájékoztatás, ám annyit elárultak, szerintük jó üzletet kínálnak. A bálákért fizetett összeg nemcsak a bálázás, a kazal-kialakítás és a raktározás költségét fedezi, hanem az erőműbe szállításét is. Ezért a Pannonpower versenyképesnek tartja a felkínált felvásárlási árat, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyre többen szeretnének a beszállítóik közé tartozni.
 
Marton Ferenc beszámolt arról is, hogy a 49,9 MW teljesítményű új blokk üzemeltetéséhez szükséges évi mintegy 240 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék szállítására vonatkozó beszállítói szerződések túlnyomó részére már rákerült az aláírás. További néhány ezer tonna felvásárlására azonban van még lehetőség, erre olyan gazdálkodók jelentkezését várják, akik évente legkevesebb kétezer tonna tüzelőanyag beszállítását vállalják.
 
Magyarország legnagyobb lágyszárú biomassza-tüzelésű blokkjaként, a mintegy 24 milliárd forintból épült új erőmű jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy Pécs város közel 31 ezer lakását és több mint 450 közintézményét a következő fűtési szezontól zöld távhővel tudja ellátni.
 

süti beállítások módosítása