Idén először két magyar település, Szarvas és a Baranya megyei Bóly is a nyertesek között voltak azon a Rómában megtartott nemzetközi díjátadón, amelyen a „megújulós” települések versenyeztek. Tavaly az 5000 lakos alatti kategóriában Nagypáli lett második, míg egy évvel korábban Orosháza lett szintén második a saját kategóriájában, így ők is elmondhatják, a megújuló erőforrások felhasználásban Európa legjobbjai között vannak.
 
A nemzetközi versenyben nem csak a számok a mérvadók, azaz hány m2 napkollektor, vagy hány kW napelem található az adott településen, de jelentős „pontszámot” jelent a polgármester, illetve a városvezetés és a településen működő vállalkozások elkötelezettsége a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt. További fontos elbírálási szempont az is, hogy végeznek-e szemléletformálást, van-e településnek energiastratégia, valamint milyen a közintézményeik energiafelhasználása.
 
Az energiaklub sajtóközleménye szerint a nemzetközi megmérettetésre négy magyar település: Bóly, Miskolc, Szarvas és Tata jutott ki. Közül a teljes mezőnyben Bóly második, Szarvas a kistelepülések kategóriában harmadik helyezést ért el. A Baranya megyei településen 4 fős energetikai szakemberekből álló team dolgozik, a napelemek és napkollektorok mellett sikerrel használják a geotermikus energiát, illetve a biomasszát is. Ennek köszönhetően az összes közintézményt megújuló energiaforrásokkal fűtik, az iskolákban pedig LED világítás található.
 
Szarvas a helyezését elsősorban a rekord nagyságú közintézményi napelem felhasználásnak, valamint az ország jelenleg legnagyobb és legmodernebb biogáz üzemének, illetve a már több évtizedes sikeres geotermikus energia felhasználásnak is köszönhette. Az önkormányzatnak jelenleg is több, még elbírálás alatt álló pályázata van, amelyek szintén a megújuló energiák hasznosítását célozzák. Tervezik például, hogy még több intézményt kapcsolnak be a geotermikus fűtési rendszerbe.
 
A nemzetközi megmérettetést megelőző  országon belüli versenyre (Napkorona Bajnokság) idén több mint kétszáz hazai település jelentkezett. A harmadik éve zajló nemzetközi versenyhez jövőre további 5 ország csatlakozik majd, Németország, Bulgária, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Csehország és Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Románia, Skócia és Szlovénia is alkalmat kap a megmérettetésre.
 

süti beállítások módosítása