Április közepén a mogyoródi forma 1-es versenypályán különféle zöldenergiával működő, olykor meghökkentő külsejű járművek és építőik mutatkoztak be. Volt közöttük napenergiával, hidrogénnel, elektromos árammal vagy épp sűrített levegővel hajtott jármű is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Óbudai Egyetem közös rendezvényén az alternatív hajtású járművek legrangosabb versenyeire készülő csapatok mutatták be speciális közlekedési eszközeiket. A rendezvény célja a környezetkímélő megoldások területén elért magyarországi eredmények globális szintű kiterjesztése volt.

A tervek szerint a jövőben az NFM anyagi eszközökkel segíti a magyar mérnökhallgatók sikeres szereplését, ennek érdekében a felsőoktatásban zajló műhelymunka támogatására és összehangolására önálló projektiroda létrehozását tervezi a minisztérium.

Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, cége több módon is segíti a biztonságos és környezettudatos közlekedést, saját ökoprogrammal is rendelkeznek. Több egyetemmel működnek együtt, és örömét fejezte ki, hogy idén sikerült magukhoz vonzani a „zöld” versenyekre készülő egyetemista csapatokat.

Az európai megmérettetésen, a 28. Shell Eco-marathon május 17. és 19. közötti rotterdami futamán öt magyar csapat vesz részt. Az üzemanyag - takarékosságot népszerűsítő versenyen nyolc - kilenc kategóriában számos díjat osztanak ki.

süti beállítások módosítása