A norvég tulajdonban lévő Grenor Hungária Energetika Kft. nyolcmilliárd forintos beruházással korszerű, környezetbarát és olcsó energiát előállító, faapríték felhasználásával működő bioerőművet építene Szombathelyen. Ezt Diószegi Gergely a társaság ügyvezetője és Molnár Miklós Szombathely alpolgármestere jelentette be.

A beruházás még csak az előkészítési szakaszában tart, a tervek szerint 2014 második félévére valósulhat meg. Ehhez az szükséges, hogy addig megkapjanak minden szükséges engedélyt és a létesítmény is felépüljön a Claudius Ipari Park második ütemében.

A Grenor kiserőmű villamos- és hőenergiát fog termelni a tüzelőanyagként szolgáló faaprítékból. Egy év alatt a számítások szerint 47 ezer megawattóra villamos energia termelésére lesz képes, amelyet az országos hálózatra táplálnak egy szombathelyi transzformátorállomáson keresztül.

A keletkező hőenergiát az elképzelések szerint a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. venné majd át, a számítások szerin évente 180 ezer gigajoule-t. A vasi megyeszékhelyen a 11 ezer 500 távfűtött lakás hőenergia felhasználásának 50 százalékát lennének képesek megújuló energiából biztosítani, ez pedig jelentősen csökkentené a függőséget a gázellátástól és jóval olcsóbb is lenne a jelenleginél.

A bioerőmű nyersanyagellátását egy ezerhektárnyi energiaerdő ültetvény biztosíthatja, de felhasználhatnak az erdészetekben keletkező hulladék faanyagot, illetve természetes alapú biomasszát is. A tervek szerint az energiaültetvényeket 2-3 év alatt lehet termőre fordítani, így hosszú távon mindenképp helyi termelőkre, beszállítókra számítanak, ami az erőműben létesülő 12 munkahely mellé újabb 100-150 munkahelyet jelenthetne.

süti beállítások módosítása