Egy partra vetődött ámbrás cetből állítanak elő biobenzint Belgiumban. Az állat február első hetében vetődött partra Knokke-Heist fürdőváros strandján. Az Electrawinds nevű, szerves hulladékokra – vágóhídi hulladékra és állati fekáliára – specializálódott energia előállító cég pedig bio-üzemanyaggá dolgozza fel a bálnazsírt Ostendében.

A csaknem 25 tonnás állat testének fele zsírból áll, ezt először megolvasztják, majd megtisztítják és bio-üzemanyaggá alakítják. Az elpusztult bálna ötvenezer kilowattórányi energiát adhat, ami tizennégy háztartás éves ellátását biztosítaná.

A polgári védelemnek és a tudósoknak egy egész napjukba telt, hogy a Teofil névre keresztelt tengeri emlőst elszállítsák a partról. A Genti Egyetem kutatói a bálna állkapcsát, koponyáját és gerincének részeit megvizsgálják, majd múzeumba helyezik.

Az állatok zsírjának felhasználása nem új keletű, hiszen tavaly amerikai tudósok aligátorokat szemeltek ki, ugyanilyen céllal. A Louisianai Egyetem kutatói szerint ugyanis az Egyesült Államokban évente hétezer tonna aligátorzsír kerül a szemétbe az élelmiszer- és a divatágazat melléktermékeként.

Kiderítendő, hogy van-e értelme a hulladék hasznosításának, a vegyészek mínusz húsz fokon tárolt krokodilzsírt tanulmányoztak. A tetemekből 40 százalék zsírsavat sikerült kinyerniük, amelynek 70 százaléka hasonlított azokra a növényi zsírokra, amelyekből biodízelt lehet előállítani.

süti beállítások módosítása