A tervek szerint a délkelet-európai térség energetikai hálózatába 2020-ig több mint 240 milliárd euró beruházás várható, de ha figyelembe vesszük az energiahatékonysági projekteket is, ez az összeg a 300 milliárd eurót is elérheti.

A térség energiaellátásának jövőjéről szóló kétnapos belgrádi konferencián hangsúlyozták, hogy a külföldi tőke bevonása érdekében szükség van az energetikai piac liberalizálására, a térség piaci integrációjának megteremtésére, az energia továbbítását lehetővé tevő hálózat bővítésére.

A felszólalók rámutattak arra, hogy a klasszikus energiahordozók magas ára miatt nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megújuló energiaforrások felhasználására, az energiafelhasználás hatékonyságának növelésére.

A Délkelet-európai Együttműködési Folyamat (SEECP) keretében megrendezett konferencián Kosztisz Sztambolisz, a Délkelet-európai Energetikai Intézet igazgatója elmondta, a térségben előállított energia 21,4 százaléka megújuló energiaforrásból származik, ami elfogadható arány. A tervek szerint 2030-ig ez a mutató 25 százalékra emelkedik majd.

A SEECP-ét 1996-ban Bulgária kezdeményezésére hozták létre, tagországai: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Görögország, Horvátország, Szlovénia, Macedónia, Moldávia, Montenegró, Románia, Szerbia és Törökország.

süti beállítások módosítása