Úgy tűnik a világon hódító „zöldhullám” az angol királyi családot is elérte. II. Erzsébet angol királynő ugyanis jó példával jár elő, és legnagyobb kastélyának (Windsor kastély) áramellátását - legalábbis részben - saját kis vízerőművének segítségével tervezi megoldani.

A brit lapok beszámolója szerint már készen lévő tervek alapján kis turbinákat telepítenek a Temzébe, ahonnan innen földalatti kábelek továbbítanák az áramot az első számú királyi rezidenciához, a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyhoz.

Így a Temzébe telepítendő saját áramtermelő turbinák jelentősen csökkentik a királyi háztartás széndioxid-kibocsátását. Ez azonban nem elég, a Mail bennfentes udvari forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy a királynő energiatakarékos villanykörtéket szereltetett fel a kastély mindegyik helyiségében.

A 85 éves Erzsébet és férje Fülöp edinburghi herceg évek óta Windsorban él, hetente mindössze egy-két alkalommal vannak csak a londoni Buckingham palotában, ahol hivatalos ügyeiket intézik.

A brit uralkodónak nem ez az első ilyen lépése, hiszen már 2008-ban is építettek számára egy kisebb vízierőművet, amellyel a skóciai Balmoral-kastélya mellett a környék ezer háztartását is ellátta árammal. A királynő egyébként is környezettudatos példát akar alattvalóinak mutatni, hiszen Balmoralban már évek óta komposzttal trágyáznak és a kastélyban használt gépek is mind biodízellel üzemelnek.

süti beállítások módosítása