Közel 1 milliárd forintból épített biogázüzemet avattak július végén a Héjja Testvérek Kft. 1000 kocás sertéstelepe mellett Csongrádon. A másfél év alatt felépített, teljesen automatizált üzem villamos energiát, úgynevezett zöldáramot is termel majd.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a sertéstelepe melletti biogázüzem avatóünnepségén elmondta, ez a beruházás példaértékű, tehermentesítik vele a környezetet, újrahasznosítanak olyan mellékterméket, mint például a hígtrágya.

A biogázüzem előnyeiről Héjja István, a 20 esztendeje alapított Héjja Testvérek Kft. egyik ügyvezetője beszélt. A keletkezett hígtrágya hasznosítására jelent környezetbarát megoldást a biogázüzem, ugyanis a fermentáció során a benne lévő nitrogén-vegyületek olyan kémiai átalakuláson mennek át, ami lehetővé teszi, hogy az így keletkezett anyagot műtrágya-helyettesítőként alkalmazzák, jutassák ki a szántóföldekre.

A délmagyar.hu cikke szerint a közel 1 milliárd forintos beruházásból - amelynek fele uniós támogatás volt - megvalósult üzem villamos energiát, úgynevezett zöldáramot is termel majd, amit az MVM korlátlan mennyiségben vásárol meg. Ráadásul a számítások szerint jóval többet, mint a sertéstelep éves szükséglete, vagyis ilyen téren is önellátó a Kft.

De ezen kívül is számos előnye lesz a beruházásnak. Ilyen többek között, hogy a 637 kilowattos gázmotor üzemeltetésekor „hulladékként" keletkezett hőt, és az így nyert meleg vizet az állattartó épületek fűtésére használják majd fel.

A tervek szerint a jövőben az  állati, vágóhídról származó alapanyagokat is feldolgoznak és újrahasznosítanak. A Biogáz Unió Zrt. által másfél év alatt felépített komplexum teljesen automatizált.

süti beállítások módosítása